söndag 23 juni 2013

Ett gammalt fotografi

Idag kommer ett lite annorlunda inlägg på min blogg, jag håller inte bara på med att sy, sticka, virka och brodera, jag har många andra  järn i elden också. Ett av dem är släktforskning, det har varit ett stort intresse i många år, tar pauser från det ibland men det kommer alltid tillbaka, har man en gång börjat blir aldrig fri från det. Om man tittar lite närmare finns det något intressant med varje person, men man har ju inte tid att ägna sig åt alla människors liv och leverne, så här gäller det att välja någon som kan verka intressant för tillfället

Klicka på bilden för att få den större

När jag bläddrade i min mormors album fick jag syn på detta foto, personerna på bilden var för mig okända. Jag tog loss bilden och på baksidan stod skrivet: ”Från Signe Johansson Näs Till Moster Maria Tapper Näs”. Maria Tapper var min mormor men vem som var Signe Johansson hade jag ingen aning om. Jag kunde se att det var skrivet av ett barn och eftersom hon kallade Maria Tapper för moster skulle Signe vara hennes systerdotter, men Maria hade bara en systerdotter i Sverige och hennes namn var Anna Jacobsson. Så här gällde det att forska.
Min mormor hade tre systrar, en utvandrade till Amerika, två blev kvar i Sverige, Anna och Augusta, båda var gifta, Augusta hade två barn, ingen av dem hette Signe, Anna hade inga barn. Jag letade nu på henne för jag visste att hon varit gift två gånger och hennes makar hade barn sedan tidigare. Jag hittade Anna i församlingsboken för Gesäter 1905, hon bodde då i Näs, gift med Vilhelm Pettersson och han hade en dotterdotter som bodde hos dem, hennes namn var Signe Alfrida Johansson född 1899 i Guröd, Krokstad. Så där fann jag lösningen på gåtan om vem som skickat kortet, men inte svar på vem personerna på bilden var. Det fick bli lite mer forskning.
Jag visste att Vilhelm Pettersson hade ägt en gård i Guröd, Krokstads socken och i Krokstads församlingsbok kunde jag se att han varit gift tidigare med Katarina Persdotter, hon dog i december 1900. Med henne hade han sex barn, en av dem, Alma Justina fick en så kallad ”oäkta” dotter den 29 augusti 1899, det var Signe Alfrida. Alma Justina var bara 20 år när hennes dotter föddes och hon bodde då kvar i sitt föräldrahem.
Vilhelm gifte sig med Anna 1902 som då flyttade till Guröd. Hans dotter, Alma Justina gifte sig 1904 med fabriksarbetaren Olof Emil Blomberg och flyttade till Stale i Foss, sin dotter Signe lämnade hon kvar i föräldrahemmet där hon växte upp med Anna, som kanske blev som en mor för henne. Vilhelm och Anna flyttade till Näs i Gesäters socken 1905 när äldste sonen övertog gården i Guröd, och Vilhelms dotterdotter Signe flyttade med dem.
Signes mor, Alma Justina fick med sin man Olof Emil Blomberg en dotter1905, Gunhild Virgina och i februari 1908 ytterligare en dotter, Svea Bertilia Gunborg, i januari 1910 föddes ytterligare en flicka, Aina Margareta och 1918 DagnyVaina Elvine.
Alma Justinas yngsta syster, Anna Vilhelmsdotter var piga hos familjen Blomberg under åren 1908 till 1913.
Nu skall jag försöka reda ut vem som finns på fotot. Jag tror det är taget hösten 1909, (det kan vara på Gunhilds 4-årsdag den 15 oktober 1909) Signe var då 10 år och det är nog hon som står längst till vänster på bilden, bredvid hennes står hennes moster Anna Vilhelmsdotter, till höger familjen Blomberg: Olof med sin hustru Alma Justina och döttrarna Svea 1 år 8 månader och Gunhild 4 år. Troligen är det deras hus som syns i bakgrunden, de bodde vid den tiden på ett ställe i Stale Foss som hette Asplunda. I januari året därpå föddes deras tredje dotter.
Signe bodde hos sin mor och hennes familj från mars 1910 tills i maj året därpå då hon återvände till Gesäter. Hennes morfar Vilhelm Pettersson dog i oktober 1914. Signe stannade kvar hos Anna i Näs tills hösten 1915 då hon flyttade till Håby där hon fick anställning som piga på en gård i Bäckevall. År 1917 flyttade hon till Göteborg. 
Anna Pettersson i Näs, Gesäter, som var min mormors syster, avled den 23 april 1921.
1 kommentar:

Dollandesign sa...

Jag tycker att gamla foto är så charmiga! Visst är det spännande att försöka "kartlägga" familjen bak genom tiderna. Något som jag "leker" med i tanken då och då. Men än så länge är det bara en slumrande tanke. Det var kul att läsa det Du skrev.

Dollandesign