tisdag 4 mars 2014

Fettisdag

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen (en beteckning som dock även något oegentligt används för tisdagen i stilla veckan), fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen.
Ovanstående text är hämtat från Wikipedia.

Andreas gillar semlor.

Jag har inte funderat så mycket på varför vi har en fettisdag och varför vi äter semlor men visste att det har något med fastan och påsk att göra. Hur som helst smakar de bra.
I min barndom serverades fastlagsbullar endast på fastlagssöndagen, de var hembakade och åts på djup tallrik med varm mjölk och var beströdda med kanel (hetvägg).

Önskar alla en god fettisdag!

2 kommentarer:

Catarina C sa...

Här har det just ätits "Hetvägg", mannen vill att det ska hållas på traditionerna, så ingen semla förrän idag. Tack för infon! Kram

Ingrid Bäckman sa...

Det blev ingen semla för oss i går, men vi har ätit flera stycken tidigare. Fler blir det nog också.

Kram Ingriod