söndag 24 maj 2015

Gammalt

Det kan väl inte ha undsluppit någon att jag gillar gamla tider. Jag släktforskat i många år,och försökt komma fram till hur våra förfäders liv var. Det har blivit några böcker och små skrifter.
När jag sedan hittar gamla bruksföremål och kan härleda dem till deras tidigare ägare blir jag lycklig.

Dessa glasskålar kommer från mitt föräldrahem, Den stora gröna är en spillkum och de små är filbunkskålar. Alla är handblåsta och troligen från sent 1800-tal eller tidigt 1900.

De har vikt kant och alla är olika stora.  I spillkummen hällde man upp nysilad mjölk som man senare "skummade" av grädden på, mjölken var sedan lätt att hälla ut ur skålen på grund av pipen. 

I filbunksskålarnas botten la man ut ungefär en tesked av "täta", fyllde sedan på med nysilad, varm mjölk. Det var gott att äta som kvällsmat två dagar senare med socker på grädden som samlats överst. Jag åt alltid av grädden först, sedan sockrade jag i tättan som blev över och vispade om.  Detta var härlig sommarmat.

Jag misstänker att filbunkskålarna hade tillhört de förra ägarna av gården som mina föräldrar köpte 1928.

Detta fatet vet jag tillhörde de förra ägarna. Det är Lilja från Gustafsfors.

Den är väl använd och har några sprickor runt kanten.

Servisen Lilja började tillverkas 1901. Det finns två stämplar i botten, på den översta  står det också Gustafsberg och 02, troligtvis är den tillverkad 1902.  Vad den blåa siffran 15 står för vet jag inte.

Alla dessa gamla skålar står sedan många år tillbaka i ett skåp i mitt vardagsrum, kanske dags att börja använda dem. Men jag har ingen nysilad mjölk att fylla spillkummen med och ingen tätta och mjölk till filbunkskålarna heller.. 1 kommentar:

Edith sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.